Masuratori
Topografie de la inaltime
Ce sunt?
Masuratorile cu drona
Măsurătorile cu drona se refera la utilizarea unei drone sau a unui vehicul aerian fără pilot (UAV), pentru a capta date aeriene cu senzori orientați in jos, cum ar fi camere color sau multispectral.
FotograMmetria
Fotogrammetria combină imaginile care conțin același punct de pe sol din mai multe puncte de vedere pentru a produce hărți 2D și 3D detaliate.

ce rezulta
La ce tipuri de livrări vă puteți aștepta de la o măsurătoare cu drona?
Hărți ortomosaice
Imaginile cu drone sunt corectate pentru distorsionarea imaginii și cusute împreună în timpul post-procesării pentru a crea o hartă ortomosaică extrem de precisă. Fiecare pixel conține informații geo 2D (X, Y) și poate oferi direct măsurători precise, cum ar fi distanțe orizontale și suprafețe.
Nor de puncte 3D

Un nor dens de puncte poate fi generat cu imagini din drone. Fiecare punct conține informații despre spațiu (X, Y, Z) și despre culoare. Oferă un model foarte precis pentru măsurarea distanței (înclinată și orizontală), a suprafeței și a volumului
Modele digitale de suprafață (DSM)

Imaginile cu drone pot fi folosite și pentru a crea modele DSM pentru zone. Fiecare pixel conține informații 2D (X, Y) și altitudinea (valoarea Z) a celui mai înalt punct pentru această poziție.
Linii de contur

În funcție de cerințele proiectului, fie modelul DTM, fie DSM, cu intervale de contur personalizate, pot fi utilizate pentru a crea o hartă a liniilor de contur, oferindu-vă o mai bună înțelegere a suprafeței zonei acoperita de dronă.
Pentru ce
La ce se folosesc dronele în topografie?
Topografie / cartografiere funciară
Măsurătorile cu drona generează ortomosaice de înaltă rezoluție și modele 3D detaliate ale zonelor în care sunt disponibile date de calitate scăzută, învechite sau chiar fără date. Acestea permit astfel realizarea rapidă și ușoară a hărților cadastrale de înaltă precizie, chiar și în medii complexe sau dificil de accesat. Topografii pot extrage, de asemenea, caracteristici din imagini, cum ar fi semne, borduri, marcaje rutiere, hidranți de incendiu și canalizare.


Managementul și dezvoltarea terenurilor
Imaginile aeriene realizate de drone accelerează și simplifică considerabil ridicările topografice pentru gestionarea și planificarea terenurilor. Acest lucru este valabil pentru cercetarea amplasamentului, planificarea și proiectarea alocărilor, precum și pentru construcția finală a drumurilor, clădirilor și utilităților.
Datele generate pot fi, de asemenea, transferate către orice software CAD sau BIM, astfel încât inginerii să poată începe imediat să lucreze dintr-un model 3D.
Măsurători volumetrice
Cu software-ul de cartografiere 3D, este de asemenea posibil să se obțină măsurători volumetrice din aceleași imagini. Această metodă rapidă și ieftină de măsurare a volumului este deosebit de utilă pentru calcularea stocurilor din mine și cariere în scopuri de inventar sau monitorizare.
Monitorizarea pantei
Cu ortomosaicele luate în momente diferite, este posibil să se detecteze schimbările în mișcarea pământului și să se măsoare viteza acestuia. Aceste date pot ajuta la prezicerea alunecărilor de teren și la prevenirea posibilelor daune la drumuri, căi ferate și poduri.



Planificare urbană
Datorită dronelor, planificatorii urbani pot colecta cantități mari de date actualizate într-o perioadă scurtă de timp și cu mult mai puțin personal. Imaginile produse în acest mod permit planificatorilor să examineze condițiile sociale și de mediu existente ale siturilor și să ia în considerare impactul diferitelor scenarii.
Datorită modelelor 3D, clădirile pot fi, de asemenea, ușor suprapuse pe mediul lor, oferind planificatorilor și cetățenilor o perspectivă experimentală a unui proiect complex de dezvoltare. Modelele 3D permit, de asemenea, analiza și vizualizarea umbrelor proiectate și a perspectivelor / vizualizărilor.
Beneficii
Care sunt beneficiile dronelor în topografie?
Timp redus pe teren
Captarea datelor topografice cu o dronă este de până la cinci ori mai rapidă decât cu metodele terestre și necesită mai puțină forță de muncă. Rezultand un timp de livrare si un cost redus.
date exacte
Stațiile totale măsoară doar puncte individuale. Un zbor cu dronă produce mii de măsurători, care pot fi reprezentate în diferite formate. Fiecare punct produs contine date geografice 3D.
zone inaccesibile
O dronă poate decola și zbura aproape oriunde. Nu mai sunteți limitați de zone inaccesibile, pante abrupte nesigure sau terenuri dure nepotrivite pentru instrumentele de măsurare tradiționale.